Wat is mindfulness?

Stress vs. bewuste keuzes
In ons dagelijks leven wordt er van alle kanten aan ons getrokken: op het werk, door gezinsleden, door  vrienden en niet in de laatste plaats door onszelf. We willen een goede werknemer, ouder, partner, vriend(in) zijn en aan alle verwachtingen te voldoen. Het resulteert vaak in stress, piekergedachten en het gevoel het nooit écht goed te 
doen. Een groot deel van deze verwachtingen zit echter niet in onze medemens, maar in onze eigen overtuigingen over wat 'een goed mens' (niet) hoort te doen. We creëren onze eigen stress!

Automatische piloot
Vaak handelen we op de automatische piloot, zonder ons af te vragen waarom we iets doen en of deze keuze op dit moment wel de meest handige is. Onze (onbewuste) overtuigingen hebben het roer overgenomen. De automatische piloot heeft als voordeel dat hij ons tijd kan besparen omdat we niet over elke beslissing na hoeven te denken. Het nadeel ervan is dat we, door schijnbaar gedachteloos de dagelijkse routine af te draaien, ons niet meer bewust zijn van de kleine, mooie dingen in het leven van alledag.  Onze emoties vlakken af en we ervaren sleur.

 

Mindfulness is opmerkzaamheid en vriendelijkheid
Mindfulness is een levenshouding waarbij je aandacht geeft aan alles wat je in het dagelijks leven tegenkomt. Het houdt in dat je een open, nieuwsgierige houding aanneemt tegenover dat wat je ervaart, en zo objectief mogelijk kijkt naar dat wat zich van moment tot moment aandient. Dat wil overigens niet zeggen dat je alles wat er gebeurt, ook maar meteen oké moet vinden. Ook is het helemaal niet erg als je ergens een duidelijke mening over hebt. Waar het om gaat, is dat je je bewust bent van de gedachten die er door je hoofd gaan, en dat die gedachten je gedrag en je gevoel beïnvloeden. Daardoor kun je de automatische piloot een stapje voor zijn. Je maakt weer bewuste keuzes, die goed zijn voor jou, in plaats van voor de overtuigingen in je hoofd.

Niet vasthouden en niet loslaten
De mens is een groot deel van zijn tijd bezig om het aangename vast te houden, en het onaangename te vermijden. Ook dit gebeurt vaak op de automatische piloot: door te denken (bijvoorbeeld over een oplossing voor een vervelende situatie), hoeven we niet te voelen. Toch bouw je onbewust spanning op, die er vaak op een onbewaakt (en onhandig) moment uitkomt. Je hoort vaak: "je moet het gewoon loslaten!" Maar als dat kon, dan had je het allang gedaan, toch? Met mindfulness oefen je dus niet met het loslaten van iets onaangenaams. Dat lukt namelijk vaak toch niet, en dat levert alleen maar meer stress of spanning op. In plaats daarvan oefen je met het laten zijn van wat er is. Veel mensen ervaren meer ruimte als ze niet hoeven loslaten, maar het ook niet hoeven op te lossen.

Fysieke pijn en ander ongemak
Net als emotionele pijn, willen ook fysieke pijn liever niet hebben. Als we hoofdpijn hebben, nemen we een paracetamol, en bij een stijve nek leggen we er iets warms op. Maar sommige pijn is niet of moeilijk weg te nemen. Dan zul je andere manieren moeten vinden om ermee om te gaan. Mindfulness kan je helpen om de strijd tegen de pijn, die ons meestal minstens zoveel energie kost als de pijn zelf, te staken. De pijn gaat er niet mee weg, maar je houdt wel energie over. Die kun je goed gebruiken voor andere zaken.

Direct naar het aanmeldingsformulier voor de 8 weekse training.

Heb je al eens een 8 weekse training gevolgd, en ben je op zoek naar een vervolg? Kijk dan eens hier.

Voor wie?

Mindfulness kan je helpen als je:

  • een 'denkhoofd' hebt: je probeert problemen en frustraties op te lossen door te denken (analyseren, piekeren, etc.)
  • onrust ervaart
  • je concentratie wilt verbeteren
  • (chronische) pijn ervaart en een andere manier zoekt om er mee om te gaan
  • hoogbegaafd bent en snel verstrikt raakt in gedachten en emoties
  • hooggevoelig bent en je je minder wilt laten overspoelen door prikkels
  • geconfronteerd wordt met een vervelende gebeurtenis waar je niets aan kunt veranderen
  • je meer in contact wilt komen met je lichaam
  • je niet meer weet wat je nu eigenlijk écht wilt
  • beter wilt kunnen omgaan met stressvolle gebeurtenissen
  • wilt oefenen met het stilstaan bij je leerproces in plaats van je prestaties

 

 

Acht weken oefenen!
Een mindfulnesstraining is een vaardigheidstraining. Dat betekent: oefenen, oefenen, oefenen. Duizend keer vallen is niet erg, je kunt immers ook 1000 keer opstaan. Een training duurt acht weken. Tijdens deze acht weken oefen je met het richten van je aandacht. Dit doen we door verschillende meditatie- en lichaamsbewustzijnsoefeningen. Ook is er aandacht voor wat je tegenkwam tijdens de meditaties. Delen mag, het hoeft niet. Tussen de bijeenkomsten is het de bedoeling dat je elke dag ongeveer 30-45 minuten oefent.

En daarna... eindelijk rust. Toch?
Mindful leven is niet iets wat je na een cursus van acht weken helemaal beheerst en daarna nooit meer hoeft te oefenen. Onze geest is gemaakt om te denken, en dat we dagelijkse bezigheden op de automatische piloot kunnen, is erg nuttig. Het zal dus verleidelijk blijven om op de automatische piloot te leven, en het zal altijd enige motivatie vergen om bewust aandacht te geven aan je dagelijkse bezigheden en ervaringen. Na deze training heb je een stevige basis om dit zogenoemde 'mindful leven' in de praktijk te brengen. Wat deze training je precies oplevert, is niet op voorhand te zeggen. Het zal voor iedereen anders zijn. Durf je los te laten en je te laten verrassen?


Maatwerk
Op verzoek verzorg ik ook maatwerktrainingen en workshops. Denk bijvoorbeeld aan een workshop ter ere van een speciale gebeurtenis. Of aan een 1-op-1 mindfulnesstraining. Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op.