Laura Onstenk

Waarom doen mensen wat ze doen? Wat drijft iemand? Wat maakt diegene gelukkig? Waarom reageert de één in een situatie zus, en de ander in een soortgelijke situatie zo? Al zo lang als ik me kan herinneren, vind ik dit soort vragen de interessantste die er zijn. Daarom koos ik voor de studie psychologie. Binnen de afstudeerrichting Sociale Psychologie heb ik een trainersopleiding gevolgd, waar ik de smaak van het trainen te pakken kreeg. Daarna ging ik werken bij een middelgroot trainersbureau, waar ik de fijne kneepjes van het vak heb geleerd. Maar uitgeleerd raak ik nooit.

‚ÄčAuthenticiteit
Daarna werd het tijd om dingen te gaan doen die écht bij me pasten. Authenticiteit in mijn werk, zowel bij mezelf als bij anderen, werd een belangrijk thema. Ik heb veel gesprekken gevoerd met mensen die me inspireerden. Telkens kwam ik op hetzelfde uit: authenticiteit vereist zelfkennis. En lef. Lef om keuzes te maken die anders zijn dan die van 'de massa'. Lef om al je eigenschappen, de positieve én negatieve, onder ogen te komen en te accepteren als kenmerken van wie je bent. Voor mij betekende dat het accepteren iets wat ik mijn hele leven al gedacht, maar vaak terzijde heb geschoven: dat ik soms net even anders in elkaar zit dan de meeste andere mensen. Ik ervaar dingen intens, er komt veel informatie binnen, en er wordt veel verwerkt in mijn hoofd. Gedachten komen in mijn hoofd voorbij als auto's op het Prins Clausplein. In verschillend tempo, en op verschillende niveaus tegelijk; soms best onoverzichtelijk.

Mindfulness
Mindfulness helpt me om me niet te laten meesleuren in deze maalstroom. En het helpt me om met mijn perfectionisme om te gaan. Leren door vallen en opstaan is niet mijn sterkste kant. Ik oefen dus met mild zijn voor mezelf als ik fouten maak. Zo oefen ik met vallen en opstaan het vallen en opstaan. Het is een leerproces waar nooit een eind aan komt. Dat hoeft ook niet. Ik focus intussen op de reis, niet op de bestemming. Mijn leerproces deel ik graag met anderen, in de hoop dat ik kan laten zien dat fouten maken geen big deal is. Sterker nog: dat het noodzakelijk is wil je blijven leren, en dat het soms (vaak?!) tot hele mooie dingen kan leiden.

Geluk
Wars van mooie praatjes en loze beloftes, doe ik de dingen waar ik gelukkig van word: andere mensen helpen, en een bijdrage leveren aan een prettigere samenleving. Met geduld, perfectionisme en bevlogenheid. Altijd met de effecten op de lange(re) termijn in het achterhoofd. Status en geld zijn niet mijn motivatoren, en zullen het ook nooit worden. Wat mij drijft? Geluk. Dat van mij en dat van anderen. Ik heb niet de illusie dat je altijd gelukkig kunt zijn. Integendeel, ik denk dat je het grootste geluk niet bereikt door alle ongemakken te vermijden, maar door jezelf te gunnen dat je niet altijd 100% gelukkig hoeft te zijn.

Ben je benieuwd naar mijn volledige CV? Bekijk hier mijn LinkedIn profiel.

Wil je weten welke opleidingen ik heb gevolgd?